Ανδρουλάκης: Η ΝΔ θα είχε ήδη χάσει την εξουσία αν δεν ήταν στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Τσίπρας – Ο,τι λέω προεκλογικά θα ισχύσει και μετεκλογικά
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», χαρακτηρίζει «αποτυχημένη» την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τονίζει ότι στόχος του είναι «η αλλαγή προτύπου διακυβέρνησης της χώρας».
Ο κ. Ανδρουλάκης υποστηρίζει ότι «μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να διασφαλίσει στους πολίτες τη σταθερότητα που έχουν ανάγκη και ταυτόχρονα την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα» και υπογραμμίζει ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος ακυβερνησίας αλλά κίνδυνος ακινησίας, θεσμικής και κοινωνικής παρακμής».
«Καμία πρόσληψη στο Δημόσιο δεν θα γίνεται εκτός ΑΣΕΠ» τονίζει και υπογραμμίζει ότι «οι διοικήσεις των δημόσιων οργανισμών και των νοσοκομείων θα προκύπτουν μέσα από διεθνείς ανοικτούς διαγωνισμούς με 5ετή θητεία».
Αναλυτικά η συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» και τον Δημήτρη Χόνδρο:
Απομένουν 15 ημέρες μέχρι τις κάλπες. Το ότι η κυβέρνηση, την οποία χαρακτηρίζετε αποτυχημένη, διεκδικεί, ως φαβορί, την πρωτιά στις εκλογές πού το αποδίδετε; Είναι μόνο θέμα επικοινωνίας και στήριξης που, όπως λέτε, της προσφέρονται από συμφέροντα;
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποτύχει. Οι δείκτες είναι αμείλικτοι. Από όλες τις χώρες της ευρωζώνης μόνο στην Ελλάδα μειώθηκε ο ονομαστικός μισθός την τριετία 2019-2022.
Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν επίσης πως η χώρα μας είναι τρίτη από το τέλος στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών για το 2022, κάτι που επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, όσο και αν προσπαθούν η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης να τα αμφισβητήσουν. Αυξήθηκαν οι ανισότητες, διογκώθηκε το δημόσιο χρέος πάνω από 45 δισ. ευρώ και το κοινωνικό κράτος αποδυναμώθηκε.
Οι πολίτες είναι αιχμάλωτοι του ιδιωτικού χρέους και η ελληνική οικονομία κινδυνεύει με αφελληνισμό από τα ξένα funds. Υπάρχει βέβαια και προηγούμενο γιατί έχουν ως μέτρο σύγκρισης το κακό κυβερνητικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Δημοκρατία θα είχε ήδη χάσει την εξουσία αν δεν ήταν στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του.
Το ΠαΣοΚ-Κίνημα Αλλαγής, όμως, είναι εδώ για να δώσει διέξοδο στον προοδευτικό κόσμο της πατρίδας μας και να απαντήσει αξιόπιστα μακριά από ελιτισμούς και λαϊκισμούς στις αγωνίες του».
Ζητείτε ισχυρό διψήφιο ποσοστό. Τι θα κάνετε αν δεν το πάρετε; Θα μείνετε, πράγματι, στην αντιπολίτευση; Δεν θα πιεστείτε στην περίπτωση που δεν υπάρχει αυτοδυναμία, μετά και τις δεύτερες εκλογές, να συμμετάσχετε σε ένα κυβερνητικό σχήμα; Τι θα κάνετε τότε; Θα επιλέξετε να αφήσετε τη χώρα ακυβέρνητη και να πάμε και σε τρίτες εκλογές;
«Εδώ υπάρχει ένα παράδοξο. Οταν δηλώνω πως σε περίπτωση ισχυρής εντολής από τους πολίτες το ΠαΣοΚ-Κίνημα Αλλαγής δεσμεύεται για κυβέρνηση συνεργασίας με βάση συγκεκριμένες προγραμματικές δεσμεύσεις και συμφωνία σε πρόσωπα κοινής αποδοχής, τότε δέχομαι επιθέσεις ότι προσπαθώ, αλαζονικά δήθεν, να επιβάλω πρωθυπουργό της αρεσκείας μου.
Από την άλλη, όταν δηλώνω ότι με μικρό ποσοστό θα παραμείνουμε στην αντιπολίτευση – γιατί σε αυτή την περίπτωση ο λαός αυτό το μήνυμα μας στέλνει -, τότε εξαπολύεται η κατηγορία ότι «θα αφήσουμε τον τόπο ακυβέρνητο». Το μερίδιο ευθύνης κάθε κόμματος είναι ανάλογο του ποσοστού του.
Εμείς είμαστε οι μόνοι που σεβόμαστε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, γιατί ούτε προεξοφλούμε δεύτερες κάλπες για αυτοδυναμία, όπως κάνει ο κ. Μητσοτάκης, ούτε αλλάζουμε τις θέσεις μας σαν τα πουκάμισα, όπως ο κ. Τσίπρας, που μέσα σε μια εβδομάδα μας μίλησε για κυβέρνηση «νικητών», «ηττημένων», ακόμα και «ανοχής»».
Εσείς ζητείτε κυβέρνηση συνεργασίας με τρίτο πρόσωπο για τη θέση του πρωθυπουργού. Το πρόβλημά σας είναι τα πρόσωπα των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα ή οι πολιτικές τους;
«Ξεχνάτε ότι και οι δυο δεν είναι ουδέτερα πρόσωπα. Ο κ. Μητσοτάκης προσέβαλε τους θεσμούς και το κράτος δικαίου. Το επιτελικό του κράτος απέτυχε και αποδείχτηκε μια από τα ίδια: ρουσφέτι, πελατειακές λογικές και εκτεταμένη διαφθορά.
Ο κ. Τσίπρας ευαγγελίζεται «δικαιοσύνη για όλους» αλλά εξαιρεί τον στενότερο συνεργάτη του, τον Νίκο Παππά, που καταδικάστηκε 13-0 από το Ειδικό Δικαστήριο. Δεν δίνουμε, λοιπόν, συγχωροχάρτι σε κανένα από τα δύο αποτυχημένα μοντέλα διακυβέρνησης της χώρας. Γιατί τα πρόσωπα συμβολίζουν τις πολιτικές.
Και εμείς επιδιώκουμε – με βάση τις προϋποθέσεις που θέτουμε – την αλλαγή προτύπου διακυβέρνησης της χώρας, με σεβασμό στο κράτος δικαίου και μια οικονομική πολιτική που οδηγεί στην πραγματική σύγκλιση του επιπέδου ζωής του ελληνικού λαού με την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτές είναι οι αρχές μας και η πεμπτουσία της πολιτικής μας αυτονομίας, που είναι αδιαπραγμάτευτη.
Εχω πλήρη επίγνωση του ιστορικού μας ρόλου. Γι’ αυτό ξεκαθαρίζω ότι η εθνική συνεννόηση που επιδιώκουμε δεν θα γίνει με εκπτώσεις στις αρχές και στις αξίες του Κινήματός μας».
Το «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας» θα ισχύσει και μετά τις 21 Μαΐου ή, όπως υποστηρίζουν οι αντίπαλοί σας, είναι «λόγια του αέρα»;
«Εχω αποδείξει ότι λειτουργώ με ένα άλλο πολιτικό ήθος. Ο,τι λέω προεκλογικά θα ισχύει και μετεκλογικά».
Θέτετε ως όρο για μια κυβερνητική συμφωνία και τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των υποκλοπών;
«Ισχύει απολύτως, το έχω δηλώσει κατ’ επανάληψη. Το ζοφερό σκάνδαλο των υποκλοπών δεν θα ξεχαστεί, γιατί είναι ζήτημα δημοκρατίας, κράτους δικαίου, σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Πρέπει ο λαός να μάθει την αλήθεια, γι’ αυτό και ζητούμε αφενός εξεταστική επιτροπή χωρίς την καταχρηστική επίκληση του απορρήτου και αφετέρου κατάργηση του νόμου της συγκάλυψης της ΝΔ».
Εκλεγήκατε με σημαία σας την ανανέωση. Είστε ο νεότερος σε ηλικία πολιτικός αρχηγός. Νέα πρόσωπα εμπλούτισαν τις οργανώσεις και τα ψηφοδέλτια του κόμματος. Ωστόσο οι νέοι σε ηλικία ψηφοφόροι κρατάνε αποστάσεις από το ΠαΣοΚ. Γιατί;
«Η ανανέωση έγινε πράξη, αρκεί να δείτε τα ψηφοδέλτιά μας. Το 63% των υποψηφίων μας κατεβαίνουν στις εκλογές για πρώτη φορά και το 31% είναι κάτω των 45 ετών. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η σύνθεση του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΠαΣοΚ, το οποίο απαρτίζουν νέοι κοινωνικά καταξιωμένοι.
Ξέρετε, το ΠαΣοΚ είναι ένα κόμμα που ακούγεται ακόμα σε κάθε ελληνικό σπίτι. Είναι συνυφασμένο με την ανεπανάληπτη «Αλλαγή» του Ανδρέα. Την πρόοδο, την ευημερία, την κοινωνική κινητικότητα.
Οι εποχές σίγουρα αλλάζουν, αλλά εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε για να δώσουμε ξανά προοπτική και ελπίδα στις νέες και στους νέους της πατρίδας μας. Αυτό είναι το στοίχημά μας. Προχθές παρουσίασα μια συνεκτική δέσμη μέτρων για τη νέα γενιά. Οι νέοι μας έχουν δικαίωμα στην ευτυχία.
Και το ΠαΣοΚ είναι εδώ για να το κατοχυρώσει. Δίνοντάς τους τα όπλα να το κατακτήσουν. Με στήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης, του δημόσιου σχολείου και πανεπιστημίου, ώστε να έχουν όλοι ίσες ευκαιρίες. Εργασία με κανόνες και αξιοπρέπεια προτείνοντας 4ετή επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών, αξιοποιώντας πόρους του ΕΣΠΑ για να προσληφθούν 50.000 νέοι άνεργοι με πλήρη απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα.
Δυνατότητα των νέων ανθρώπων να ανοίξουν το δικό τους σπίτι δημιουργώντας μια δεξαμενή 150.000 κατοικιών, είτε νεόδμητων με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης είτε ανακαινισμένων με παροχή κινήτρων στους ιδιοκτήτες τους. Αυτές θα διατεθούν με χαμηλά ενοίκια και κοινωνικά κριτήρια σε νέους ανθρώπους. Η στήριξη των νέων ζευγαριών είναι προτεραιότητα.
Κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών σταθμών και κέντρων δημιουργικής απασχόλησης. Χορήγηση επιπλέον μηνιαίου επιδόματος 200 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται ως την ηλικία των 3 ετών με εισοδηματικά κριτήρια».
Το 2019 ένα κρίσιμο τμήμα ψηφοφόρων του Κέντρου επέλεξε για πρώτη φορά τη ΝΔ. Σήμερα εμφανίζεται να ταλαντεύεται ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠαΣοΚ. Ποιο είναι το μήνυμά σας στους πολίτες αυτούς;
«Το 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε ως ο φιλελεύθερος «ιππότης με το λευκό άλογο» απέναντι στη θεσμική κατάπτωση της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και πολλοί τον εμπιστεύτηκαν. Εκμεταλλεύτηκε την εμπιστοσύνη τους και ακολούθησε μια τελείως διαφορετική πολιτική από αυτή που είχε υποσχεθεί προεκλογικά:
Το επιτελικό κράτος αποδείχθηκε ένα επιτελικό παρακράτος. Από το κράτος των κολλητών περάσαμε στο κράτος του ανιψιού, όπου η ΕΥΠ, που βρίσκεται υπό την άμεση εποπτεία του Πρωθυπουργού, παρακολουθούσε εμένα, τον αρχηγό ενός κοινοβουλευτικού κόμματος, δημοσιογράφους, υπουργούς του, ακόμα και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, βάζοντας την ασφάλεια της χώρας σε κίνδυνο. Επιτέθηκε σκαιότατα στις ανεξάρτητες αρχές, που επιτελούσαν τον θεσμικό τους ρόλο.
Εσπασε το προηγούμενο ρεκόρ του ΣΥΡΙΖΑ σε μετακλητούς υπαλλήλους και οι διοικήσεις των δημόσιων οργανισμών και νοσοκομείων καλύφθηκαν με κομματικά κριτήρια από αποτυχημένους πολιτευτές και «γαλάζια» παιδιά, όπως συνέβη με τον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ.
Τα φαινόμενα διαφθοράς επεκτάθηκαν, με δισεκατομμύρια ευρώ δημόσιου χρήματος να δίνονται μέσω απευθείας αναθέσεων, ακόμα και σε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όπως στην περίπτωση των κ.κ. Πάτση και Χειμάρα.
Μόνο το ΠαΣοΚ μπορεί να διασφαλίσει στους πολίτες τη σταθερότητα που έχουν ανάγκη και ταυτόχρονα την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα για να προχωρήσει μπροστά. Δεν υπάρχει κίνδυνος ακυβερνησίας αλλά κίνδυνος ακινησίας, θεσμικής και κοινωνικής παρακμής».
«Ενίσχυση του κοινωνικού κράτους πάνω από όλα»
Ποιες είναι οι βασικές σας δεσμεύσεις έναντι του εκλογικού σώματος; Τι μπορούν να προσδοκούν οι πολίτες από την εκλογική ενίσχυση του ΠαΣοΚ;
«Το ζήτημα της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους είναι πάνω από όλα. Η ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ με το 8%-10% των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, η δημιουργία δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η λειτουργία Κέντρων Υγείας σε κάθε πόλη, η ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα-ανθυγιεινά, οι αξιοπρεπείς αμοιβές τους και η κατάργηση του άρθρου 10 του νόμου Πλεύρη, που παρέδωσε ένα δημόσιο αγαθό στα ιδιωτικά συμφέροντα, αποτελούν για εμάς ύψιστες προτεραιότητες.
Δεύτερη βασική μας δέσμευση είναι η μείωση του κόστους ζωής άμεσα, με φορολογική δικαιοσύνη και προστασία της μισθωτής εργασίας.
Μέσα από συλλογικές συμβάσεις εργασίας που θα προσδιορίζουν έναν δίκαιο και βιώσιμο κατώτατο μισθό, αλλά και με την κατάργηση διατάξεων του νόμου Χατζηδάκη που περιορίζουν τα εργασιακά δικαιώματα. Τρίτη δέσμευση είναι ένα αποτελεσματικό κράτος και η θωράκιση του κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Δεσμευόμαστε για αξιοκρατία και διαφάνεια παντού στο Δημόσιο.
Οχι σε ένα κράτος-λάφυρο που βασιλεύει το ρουσφέτι, όπως συνέβη με την τραγωδία στα Τέμπη όπου ακόμη δεν πήραμε απάντηση από τον κ. Μητσοτάκη για την παράνομη μετάταξη του μοιραίου σταθμάρχη, που εντόπισε μέχρι και η διορισμένη από την κυβέρνηση επιτροπή. Διαφάνεια σημαίνει όλες οι αποφάσεις στη Διαύγεια. Αξιοκρατία σημαίνει καμία πρόσληψη στο Δημόσιο να μη γίνεται εκτός ΑΣΕΠ.
Η, δε, αποκομματικοποίηση του κράτους απαιτεί ριζικές παρεμβάσεις. Οπως έχω προαναγγείλει, οι διοικήσεις των δημόσιων οργανισμών και των νοσοκομείων θα προκύπτουν μέσα από διεθνείς ανοικτούς διαγωνισμούς με 5ετή θητεία. Η ισχυρή Παιδεία είναι από τους κεντρικούς πυλώνες των σύγχρονων κρατών.
Θα σταθώ στα προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας για την κάλυψη των μαθησιακών κενών και την αντιμετώπιση των ανισοτήτων, την αξιοποίηση των ψηφιακών δυνατοτήτων ώστε κάθε μαθητής και εκπαιδευτικός να έχει τον δικό του υπολογιστή και κάθε τάξη έναν διαδραστικό πίνακα, τη στήριξη του ολοήμερου Νηπιαγωγείου και Δημοτικού με αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, την πιστοποίηση ξένης γλώσσας και υπολογιστή ως τη Γ’ Γυμνασίου, την ολόπλευρη στήριξη της Ειδικής Αγωγής και την καθιέρωση Εθνικού Απολυτηρίου για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ώστε να απαλλαγούν σταδιακά οι οικογένειες από την επιβάρυνση των φροντιστηρίων. Τέλος, πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι η μετάβαση σε μία οικονομία μηδενικών ρύπων θα γίνει με έναν κοινωνικά δίκαιο τρόπο.
Για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε επενδύσεις στα δίκτυα, ώστε να είναι δυνατή η δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων, για δήμους, αγρότες, κτηνοτρόφους παραγωγούς και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες.
Με αυτόν τον τρόπο προστατεύουμε τους πολίτες από τη διακύμανση των τιμών της ενέργειας και διαχέουμε την παραγωγή σε όλον τον πληθυσμό ώστε να μην είναι προνόμιο των λίγων και ισχυρών».
«Είμαι κάθετα αντίθετος σε “Πρέσπες του Αιγαίου”»
Ποια είναι η εκτίμησή σας για τις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία και την επόμενη μέρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Εσείς μιλάτε για μια νέα ευρωτουρκική σχέση. Πώς την προσδιορίζετε;
«Δεν θα προσπαθήσω να προδικάσω το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών. Αλλωστε αν σε ένα πράγμα συμφωνούν οι κ.κ. Κιλιτσντάρογλου και Ερντογάν είναι η αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο καθώς και η περιφρόνηση του Διεθνούς Δικαίου.
Για τον λόγο αυτόν, δεν θα γίνει ανεκτή από εμένα καμία στρατηγική που υπονομεύει τη θέση της χώρας και θα χαϊδεύει έναν διεθνή ταραξία. Είμαι κάθετα αντίθετος σε όσα ακούγονται για “Πρέσπες του Αιγαίου”, μία πολύ επικίνδυνη στρατηγική.
Οι ευρωτουρκικές σχέσεις πρέπει να αποσυνδεθούν από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, οι οποίες αποτελούν μία χίμαιρα.
Αντιθέτως, θα πρέπει να συνδέσουμε την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης με ένα πλαίσιο αυτοματοποιημένων κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένου και του εμπάργκο όπλων όταν η γειτονική χώρα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και δεν σέβεται τις σχέσεις καλής γειτονίας».