Πολιτική

Πούπκος στο TheCaller: Ισχυρό ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στις 21 Μαΐου για να πάει η χώρα μας επιτέλους μπροστά

Πεπεισμένος ότι «το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα είναι η έκπληξη των εκλογών» δηλώνει σε συνέντευξή του στο TheCaller ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στο Βόρειο Τομέα της Αθήνας Γιάννης Πούπκος.

Μια μέρα πριν ξεκινήσει και επίσημα η προεκλογική εκστρατεία, ο οικονομολόγος Γιάννης Πούπκος, ξεδιπλώνει-μέσα από τη συνέντευξή του- τους λόγους που κατέρχεται υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Θεωρώ ότι η υποψηφιότητά μου αποτελεί μια επιλογή ανανέωσης και συνέχειας στο πλαίσιο της δημοκρατικής, προοδευτικής παράταξης», αναφέρει ο ίδιος και σπεύδει να συμπληρώσει πως «σε όλη μου τη διαδρομή δεν σταμάτησα να αγωνίζομαι για πολιτικές με πρόσημο κοινωνικό, ανθρωποκεντρικό και προοδευτικό. Και αυτό θα συνεχίσω να κάνω».

Εξαπολύοντας τα «βέλη» του στην κυβερνητική οικονομική πολιτική, σχολιάζει πως «η ανάπτυξη για την οποία επαίρεται η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν ήταν ούτε συνεκτική ούτε κοινωνικά δίκαιη. Το μέρισμα της ανάπτυξης δεν έφτασε σε όλους τους πολίτες αλλά σε λίγους. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε φτάσει να μιλάμε για την κοινωνία του 1/3 ενώ κάποτε μιλούσαμε για την κοινωνία των 2/3.».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στον κόσμο της εργασίας και τους νέους, ο κ. Πούπκος, επισημαίνει πως «οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε θέσεις επισφαλείς, ευκαιριακές και υποαμοιβόμενες. Δεν εργάζονται ούτε ζουν με αξιοπρέπεια. Οι νέοι μας είναι εγκλωβισμένοι από πλευράς μισθών και προσδοκιών εξεύρεσης εργασίας με προοπτική. Αυτό είναι αποτέλεσμα των πολιτικών τόσο της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Κυβέρνησης της NΔ που έδωσε το τελικό χτύπημα στην αγορά εργασίας στη χώρα».

Εν συνεχεία, ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σταχυολογεί τις προτάσεις του κόμματός του για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, για να καταλήξει με το δικό του όραμα για «μια προοδευτική Ελλάδα, με αλληλεγγύη. Μία ισχυρή Ελλάδα με ανθεκτική οικονομία, συνεκτική ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιάννη Πούπκου στο TheCaller:

Από το Σάββατο πλέον ξεκινά και επίσημα η προεκλογική περίοδος. Εσείς θα είστε για πρώτη φορά υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στον Βόρειο Τομέα Αθηνών. Πως πήρατε αυτή την απόφαση;

«Για δύο λόγους. Πιστεύω πως τίθεται έντονα από την κοινωνία ένα αίτημα ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού και υπάρχει η ανάγκη παρουσίας νέων προσώπων που θα προωθήσουν τολμηρές, σύγχρονες λύσεις και προτάσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες.

Θεωρώ λοιπόν ότι η υποψηφιότητά μου αποτελεί μια επιλογή ανανέωσης και συνέχειας στο πλαίσιο της δημοκρατικής, προοδευτικής παράταξης.

Ταυτόχρονα πιστεύω ότι είναι απαραίτητη η επανασύνδεση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με την κοινωνία και τους εργαζόμενους, μέσα από την υιοθέτηση πολιτικών που θα στηρίζουν τον κόσμο της εργασίας, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους συνταξιούχους και τα ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας.

Σε αυτήν την αναγκαιότητα πιστεύω ότι απαντά επίσης η υποψηφιότητά μου. Ήταν λοιπόν και αυτός ένας λόγος να είμαι υποψήφιος καθώς, όπως γνωρίζετε, προέρχομαι από τον κόσμο της εργασίας.

Σε όλη μου τη διαδρομή δεν σταμάτησα να αγωνίζομαι για πολιτικές με πρόσημο κοινωνικό, ανθρωποκεντρικό και προοδευτικό. Και αυτό θα συνεχίσω να κάνω».

Η Κυβέρνηση επαίρεται προεκλογικά για τα οικονομικά αποτελέσματα της χώρας και για το ότι η ελληνική οικονομία παρουσίασε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης επί της δικής της θητείας. Τι λέτε εσείς για αυτό;

«Όντως υπήρξε οικονομική μεγέθυνση – ανάπτυξη. Όμως τι είδους ανάπτυξη ήταν αυτή; Τι χαρακτηριστικά είχε; Ήταν δίκαιη; Δυστυχώς όχι.

Η ανάπτυξη για την οποία επαίρεται η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν ήταν ούτε συνεκτική ούτε κοινωνικά δίκαιη. Δεν οδήγησε σε ευημερία το σύνολο της κοινωνίας. Το μέρισμα της ανάπτυξης δεν έφτασε σε όλους τους πολίτες αλλά σε λίγους.

Γι’ αυτό το λόγο έχουμε φτάσει να μιλάμε για την κοινωνία του 1/3 ενώ κάποτε μιλούσαμε για την κοινωνία των 2/3. Άρα αντί η χώρα να πηγαίνει μπροστά, πηγαίνει πίσω».

Θα μπορούσε όμως κάποιος να σας πει ότι η ανεργία υποχώρησε σε μεγάλο βαθμό την τελευταία τετραετία. Αυτό δεν είναι αλήθεια;

«Η αλήθεια είναι η εξής. Οι θέσεις εργασίας που άνοιξαν και ανοίγουν είναι σε κλάδους που παράγουν χαμηλή προστιθέμενη αξία, είναι χαμηλής παραγωγικότητας και προσφέρουν χαμηλούς μισθούς. Το 55% των νέων θέσεων είναι μερικής απασχόλησης.

Η ανεργία των νέων και των γυναικών εξακολουθούν να είναι από τις υψηλότερες στην Ε.Ε. Οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε θέσεις επισφαλείς, ευκαιριακές και υποαμοιβόμενες.

Δεν εργάζονται ούτε ζουν με αξιοπρέπεια. Οι νέοι μας είναι εγκλωβισμένοι από πλευράς μισθών και προσδοκιών εξεύρεσης εργασίας με προοπτική.

Αυτό είναι αποτέλεσμα των πολιτικών τόσο της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που έδωσε το τελικό χτύπημα στην αγορά εργασίας στη χώρα».

Και οι επενδύσεις; Αμφισβητείται ότι η χώρα παρουσίασε μια τεράστια αύξηση στις ιδιωτικές επενδύσεις, με προσέλκυση, μάλιστα μετά από πολλά χρόνια, μεγάλων επενδύσεων από το εξωτερικό; Θα μου επιτρέψετε να επιμείνω στα οικονομικά γιατί γνωρίζω ότι είστε οικονομολόγος και μάλιστα με εξειδίκευση στα Χρηματοοικονομικά…

«Θα σταθώ στα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδας. Το 90% των επενδύσεων, αφορά κυρίως στη διαχείριση ακινήτων, σε εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Όχι δηλαδή σε επενδύσεις που αυξάνουν τη δυναμική της οικονομίας, δημιουργούν παραγωγικές μονάδες, νέες εγκαταστάσεις, νέες δομές και υποδομές. Ούτε βέβαια βιώσιμες, ‘’πολλές και καλές θέσεις εργασίας’’, όπως λέει και υπόσχεται τελευταία ο κ. Μητσοτάκης.

Τα στοιχεία αυτά επισημαίνουν την ανάγκη παραγωγικής αναδιάρθρωσης για την ενίσχυση της αναπτυξιακής βιωσιμότητας της χώρας μας. Η χώρα χρειάζεται να κινηθεί σε άλλη κατεύθυνση και με άλλο οικονομικό και παραγωγικό πρότυπο».

Τι προτείνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ; Γιατί από ό, τι γνωρίζω δεν συμφωνείτε επίσης με τα επιδόματα και τα pass της Κυβέρνησης ως τρόπο αντιμετώπισης της ακρίβειας.

«Ως ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πιστεύουμε και θα αγωνιστούμε για μια ουσιαστική προστασία των πολιτών. Δεν πιστεύουμε σε πολιτικές – ημίμετρα. Θα επιδιώξουμε τη δημιουργία ενός πραγματικά ισχυρού κοινωνικού κράτους που δεν θα περιορίζεται σε επιδόματα που προέρχονται από τα υπέρ-έσοδα της άδικης έμμεσης φορολογίας.

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κατέθεσε πρόσφατα το πρόγραμμά του. Με ένα σχέδιο για τη χώρα που έχει στο επίκεντρό του την παραγωγή νέου πλούτου, την αύξηση και τη δικαιότερη κατανομή του εισοδήματος, δηλαδή μέσω της αύξησης των θέσεων πλήρους απασχόλησης και της ενίσχυσης των μισθών και αμοιβών που προέρχονται από την αξιοπρεπή εργασία και την υγιή επιχειρηματικότητα.

Ένα σχέδιο όπου οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργούνται θα είναι βιώσιμες, ποιοτικές, με αξιοπρεπείς αμοιβές,. Έχει επίσης ως προτεραιότητα, την αποκατάσταση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων. Σήμερα, οι συλλογικές συμβάσεις καλύπτουν μόνο το 25% των εργαζομένων.

Στόχος πρέπει να είναι η κάλυψη τουλάχιστον του 80% των εργαζομένων της χώρας. Έχει ακόμα τη δίκαιη προοδευτική φορολόγηση και την μείωση των άδικων έμμεσων φόρων, την ελάφρυνση της φορολογίας εισοδήματος από την εργασία και το πέρασμα του βάρους στην φορολογία εισοδήματος από το κεφάλαιο.

Την στήριξη της εγχώριας παραγωγής απέναντι στη ραγδαία αύξηση των εισαγωγών, την προστασία του περιβάλλοντος μέσα από την αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου, τον δίκαιο, ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας.

Την προστασία των ευάλωτων, την ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων. Την έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Βλέπετε ότι έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη χώρα και για τους πολίτες της».

Πείτε μας για το δικό σας όραμα. Γιατί ζητάτε από τους πολίτες να σας ψηφίσουν.

«Στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ζήτω από τους πολίτες να με τιμήσουν με τη στήριξή τους.

Για να δώσουμε μαζί τον αγώνα για αλλαγή και ανανέωση. Για ασφαλείς και καλά αμειβόμενες δουλειές για τους νέους και για όλους τους εργαζόμενους. Για πραγματικά ισχυρό κοινωνικό κράτος. Για κοινωνική κατοικία για τα νέα ζευγάρια. Για αξιοπρεπείς συντάξεις για τους συνταξιούχους.

Για να πάει η χώρα μας επιτέλους μπροστά. Για να γίνει η Ελλάδα ξανά σύγχρονη, με θεσμούς, δομές και υποδομές αντίστοιχες με αυτές των ευρωπαϊκών χωρών.

Να χτίσουμε ξανά μια Ελλάδα με αξιοπρέπεια, με ασφάλεια και με αυτοπεποίθηση.

Μια προοδευτική Ελλάδα, με αλληλεγγύη. Μία ισχυρή Ελλάδα με ανθεκτική οικονομία, συνεκτική ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτό είναι το δικό μου ‘’όραμα’’.

Για να γίνουν όμως αυτά χρειάζεται θέληση. Και γι’ αυτή μπορώ να δεσμευτώ.

Χρειάζεται όμως και ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ώστε να έχει την ισχύ να επιβάλει τις τομές που χρειάζεται η χώρα. Το πιστεύω. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα είναι η έκπληξη των εκλογών».

Back to top button