Υγεία

Α. Θεοχάρης (πρόεδρος ΟΚΑΝΑ): “Προτεραιότητά μας, η ανθρώπινη ζωή”

Τα οφέλη της πρόσβασης στη ναλοξόνη, η οποία μέσα σε λίγο διάστημα έχει οδηγήσει στη διάσωση 100 ανθρώπινων ζωών, ενώ αναμένεται να οδηγεί την διάσωση περίπου 200 χρηστών ουσιών κάθε χρόνο, τονίζει στη συνέντευξή του στο The Caller, o πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, κ. Αθανάσιος Θεοχάρης.

Ο κ. Θεοχάρης υπογραμμίζει επίσης τη σημασία του λειτουργίας του πρώτου Χώρου Εποπτευόμενης Χρήσης, που συμπληρώνει έναν χρόνο ζωής, έχοντας καταγράψει περισσότερες από 25.000 επισκέψεις και αναφέρεται στο σχεδιασμό και στην επικείμενη λειτουργία, στο άμεσο μέλλον, 5 κινητών μονάδων εποπτευόμενης χρήσης στην Αθήνα και μιας στη Θεσσαλονίκη.

Κέντρα εποπτευόμενης χρήσης- Ποια είναι τα πλεονεκτήματά τους και πόσα χρειαζόμαστε; Πόσο μακριά είμαστε από τις κινητές μονάδες εποπτευόμενης χρήσης;

Ο Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης είναι ουσιαστικά ο χώρος που δίνει τη δυνατότητα στους συνανθρώπους μας που κάνουν χρήση ψυχοδραστικών ουσιών και δεν είναι ενταγμένοι σε κάποιο θεραπευτικό πλαίσιο, να καλύψουν τις ανάγκες τους, να κάνουν χρήση ουσιών υπό την επίβλεψη εξειδικευμένων επαγγελματιών υγείας, σε ασφαλείς συνθήκες, τηρουμένων όλων των κανόνων υγιεινής και προασπίζοντας τη μη μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων και την ατομική τους υγεία.

Οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης αποτελούν μέρος ενός συνόλου παρεμβάσεων στη βάση της φιλοσοφίας της μείωσης της βλάβης, με απώτερο στόχο τη δημιουργία στενής επαφής και σχέσης εμπιστοσύνης με τους ωφελούμενους, ώστε να προχωρήσουν στο επόμενο θεραπευτικό βήμα.

Παράλληλα, παρέχονται πλήθος άλλων υπηρεσιών εκτός από την εποπτευόμενη χρήση, όπως η κάλυψη βασικών βιοτικών αναγκών, η φροντίδα υγιεινής, η παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η ψυχοκοινωνική υποστήριξη και η διασύνδεση με θεραπευτικά προγράμματα και δομές υγείας. Εκτός όμως τα πολλαπλά ατομικά οφέλη, και η Δημόσια Υγεία προστατεύεται από τη μείωση των κινδύνων που συνδέονται με τη χρήση παράνομων ψυχοδραστικών ουσιών (μεταδιδόμενα νοσήματα, όχληση στα σημεία συνάθροισης, υγειονομικά απόβλητα).

Στην Αθήνα, ο πρώτος Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ), το γνωστό πλέον “STEKI 46” του ΟΚΑΝΑ, ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2022. Ο χώρος είναι δυναμικότητας 12 θέσεων ενέσιμης ή/και εισπνεόμενης χρήσης. Σήμερα, οι αριθμοί μπορούν να μιλήσουν από μόνοι τους, όσον αφορά τις ανάγκες που ήρθε να καλύψει ο καινούργιος αυτός χώρος. Μετρώντας μόλις 11 μήνες λειτουργίας και ενώ παρέχει υπηρεσίες μόνο από τις 8.00 μέχρι τις 16.00, έχει καταγράψει περισσότερες από 25.000 επισκέψεις, από 932 μοναδικούς λήπτες υπηρεσιών. Στο STEKI46, όλους αυτούς τους μήνες, πραγματοποιήθηκαν 9.769 εποπτευόμενες χρήσεις ουσιών, ενώ σε όλες τις περιπτώσεις παρασχέθηκε Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και κάλυψη των βασικών βιοτικών αναγκών.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι εντός του Χώρου δεν έχει χαθεί ούτε μία ανθρώπινη ζωή. Αντιθέτως, έχουν σωθεί ανθρώπινες ζωές. Συγκεκριμένα, σε 66 περιστατικά αποφεύχθηκε η υπερδοσολογία μέσω στενής παρακολούθησης, ενώ σε 52 περιστατικά έγινε χορήγηση ναλοξόνης για την αντιμετώπιση υπερδοσολογίας.

Με γνώμονα αυτά τα στοιχεία, προφανώς είναι πρόδηλο ότι ο ΧΕΧ ήλθε να καλύψει ένα τεράστιο κενό που υπήρχε στο πεδίο των εξαρτήσεων και να αναδείξει την ανάγκη για τη δημιουργία περισσότερων τέτοιων χώρων, όπου υπάρχει πρόβλημα.

Άμεσα προχωράμε στην επέκταση του ωραρίου λειτουργίας του ΧΕΧ από τις 8.00 μέχρι και τις 22.00. Παράλληλα έχει σχεδιαστεί και η λειτουργία 5 κινητών ΧΕΧ 2 θέσεων, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, που θα καλύπτουν τις ανάγκες των ωφελούμενων σε 24ωρη βάση. Παρατηρώντας το έντονο πρόβλημα της εξάρτησης από ουσίες και στην πόλη της Θεσσαλονίκης, έχει σχεδιαστεί και εκεί η δημιουργία ενός Κινητού ΧΕΧ που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Μιλήστε μας για τις δράσεις μείωσης της βλάβης.

Η Μείωση της Βλάβης είναι μία φιλοσοφία που αναφέρεται στην παροχή υπηρεσιών σε ενεργούς χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών που δεν είναι ενταγμένοι σε κάποιο θεραπευτικό πλαίσιο. Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται από το Δίκτυο Άμεσης Πρόσβασης του ΟΚΑΝΑ, που προσεγγίζει τους εξαρτημένους συνανθρώπους μας στα σημεία συνάθροισής τους, όπου βιώνουν την καθημερινότητά τους.

Το δίκτυο άμεσης πρόσβασης στοχεύει στον περιορισμό της βλάβης που προκαλεί η εξάρτηση, αλλά και των κινδύνων που συνεπακόλουθα μπορεί να επιφέρει.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της παροχής καθαρών υλικών χρήσης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα χρήσης ουσιών, εκπαίδευσης των ενεργών χρηστών, αλλά και προστασίας της ατομικής υγείας από μεταδιδόμενα νοσήματα, της φροντίδας υγιεινής, της σίτισης, της παροχής συμβουλευτικής/ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και της πρόσβασης σε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για όλους τους ωφελούμενους. Απώτερος στόχος είναι η προσέγγιση, η δημιουργία σχέσης και η διασύνδεσή των ωφελούμενων με τα θεραπευτικά προγράμματα του ΟΚΑΝΑ.

Τα οφέλη όμως δεν αφορούν μόνο τον ίδιο τον ουσιοεξαρτημένο, αλλά και τη Δημόσια Υγεία. Συγκεκριμένα, η αποσυμφόρηση των σημείων συνάθροισης των ατόμων που κάνουν χρήση ουσιών, η μείωση της παραβατικότητας που συνδέεται συχνά με τη χρήση, ο περιορισμός της διασποράς της πανδημίας αλλά και της εξάπλωσης επιδημιών (HIV/HCV) και η μείωση των υγειονομικών απορριμμάτων στους Δημόσιους χώρους αποτελούν σημαντικά οφέλη από την εφαρμογή της Μείωσης της Βλάβης.

Το Δίκτυο Άμεσης Πρόσβασης έχει σήμερα την πιο ισχυρή παρουσία από την ίδρυση του Οργανισμού. Με ολιστικές παρεμβάσεις και με ανθρωποκεντρική προσέγγιση εστιάζει στην κάλυψη όλων των αναγκών των ωφελούμενων, αλλά και της κοινωνίας. Στο δίκτυο άμεσης πρόσβασης ενδεικτικά συμπεριλαμβάνονται η ομάδα streetwork του ΟΚΑΝΑ, ο νέος ΧΕΧ, τα Υπνωτήρια και τα Κέντρα Ημέρας και οι Κινητές Μονάδες Παρέμβασης.

Για να γίνει αντιληπτή η έμφαση που έχει δοθεί από τον ΟΚΑΝΑ στη μείωση της βλάβης αρκεί να αναφέρουμε ότι το 2022 διανεμήθηκαν περισσότερες από 600.000 σύριγγες, καταφέρνοντας ο ΟΚΑΝΑ να θέσει την Ελλάδα σε τροχιά πρωτιάς, καθώς αποτελεί μία από

τις μόλις 4 χώρες που υπερβαίνουν τις κατευθυντήριες οδηγίες του Π.Ο.Υ. όσον αφορά στον αριθμό του υγειονομικού υλικού που πρέπει να δίνεται κατά άτομο ανά έτος. Ο ΟΚΑΝΑ και η Ελλάδα παρέχουν περισσότερες από 350 σύριγγες ανά άτομο κατ’ έτος, ενώ ο Μ.Ο. που θέτει ο Π.Ο.Υ. είναι 200 σύριγγες ανά άτομο κατ’ έτος.

Πρόσφατα, στελέχη του ΕΚΑΒ εκπαιδεύτηκαν στη χορήγηση ναλοξόνης στο πεδίο. Πόσες ζωές μπορούν να σωθούν έτσι;

Η ναλοξόνη είναι ένα πολύτιμο αντίδοτο στην υπερδοσολογία από τη χρήση ουσιών και αποτελεί σύμμαχο του δικτύου άμεσης πρόσβασης του ΟΚΑΝΑ, καθώς οι επαγγελματίες υγείας βρίσκονται συνεχώς στο πεδίο και έρχονται καθημερινά σε επαφή με ενεργούς χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών. Η δυνατότητα που δίνεται σήμερα στους χρήστες που κάνουν χρήση ουσιών είναι να έχουν μαζί τους εισπνεόμενη Ναλοξόνη, μετά τη θετική γνωμοδότηση του ΟΚΑΝΑ και την απόφαση του Υπουργού Υγείας, κ. Αθ. Πλεύρη και η οποία πραγματικά σώζει ζωές.

Από την πρώτη στιγμή, ως Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ έθεσα σε προτεραιότητα τον άνθρωπο, και κατ’ επέκταση την αξία της ζωής, και προτάξαμε το αίτημα για την διεύρυνση της ναλοξόνης. Τα καταφέραμε. Ο Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης μετά από άμεση απόκριση, προχώρησε στην αλλαγή του πλαισίου χορήγησης ναλοξόνης στο πεδίο, σε περισσότερους εργαζόμενους και ακόμη και στους ίδιους τους ωφελούμενους και τις οικογένειές τους και σε όλες τις μορφές.

O OKANA, άμεσα μετά την διεύρυνση του πλαισίου χορήγησης της Ναλοξόνης, προέβη σε σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων ώστε να μπορούν όλοι να χορηγούν το αντίδοτο για την αντιμετώπιση της υπερδοσολογίας. Μετά την εκπαίδευση του προσωπικού που ανήκει στην πρώτη γραμμή, εκπαιδεύτηκε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του Οργανισμού καθώς και στελέχη του ΕΚΑΒ.

Το άνοιγμα αυτό και η πρόσβαση των στελεχών του ΟΚΑΝΑ σε Ναλοξόνη, έχει οδηγήσει στο να έχουν σωθεί μέχρι σήμερα με τη χορήγησή της περισσότερες από 100 ανθρώπινες ζωές. Η εκτίμηση είναι ότι με αυτή την εξαιρετικά σημαντική νομοθετική αλλαγή και τη διεύρυνση του πλαισίου χορήγησης της ναλοξόνης από όλους, θα σώζονται ετησίως 200 ανθρώπινες ζωές.

Πόσο σημαντική είναι και η δυνατότητα χρήσης από την οικογένεια; Πώς θα την προμηθεύεται;

Μία νομοθετική παρέμβαση που χρόνια ανέμεναν οι χρήστες ουσιών και οι οικείοι τους, τόσο σημαντική, και τόσο πολύτιμη για την αντιμετώπιση της υπερδοσολογίας και την αποτροπή των θανάτων. Πλέον, όλοι μπορούν να χορηγήσουν ναλοξόνη, έπειτα από τη θετική γνωμοδότηση του ΟΚΑΝΑ και την απόφαση του Υπουργού Υγείας.

Η οικογένεια και οι σημαντικοί άλλοι στο στενό περιβάλλον του ενεργού χρήστη ψυχοδραστικών ουσιών καθημερινά βιώνουν τον φόβο του θανάτου του οικείου τους από ενδεχόμενη υπερδοσολογία. Η πρόσβαση και η δυνατότητα που έχουν πλέον να χορηγούν ναλοξόνη, τούς δίνει τη δυνατότητα να σώσουν τον άνθρωπό τους. Επίσης, οι ίδιοι οι χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών, έπειτα από κατάλληλη εκπαίδευση, έχουν τη δυνατότητα να χορηγούν ναλοξόνη σε περιπτώσεις υπερδοσολογίας στο πεδίο.

Την προμήθεια της Ναλοξόνης μέχρι στιγμής έχει αναλάβει ο Οργανισμός, μετά την παρακολούθηση του απαραίτητου εκπαιδευτικού σεμιναρίου για την αναγνώριση των περιπτώσεων υπερδοσολογίας και την χορήγησή της.

Πρόσφατα η Αθήνα βραβεύτηκε για τις δράσεις πρόληψης της υπερδοσολογίας στους χρήστες ουσιών. Τι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια; Τι σχεδιάζεται για το μέλλον;

Την τελευταία τριετία προστέθηκαν νέες δομές και υπηρεσίες που αναβάθμισαν και ενίσχυσαν το δίκτυο Άμεσης Πρόσβασης – Μείωσης της Βλάβης του ΟΚΑΝΑ. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται δομές, όπως ο πρώτος Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης, το νέο Υπνωτήριο, τα Κέντρα Ημέρας, οι Κινητές Μονάδες Παρέμβασης, αλλά και υπηρεσίες όπως εστιασμένες δράσεις streetwork, οι υπηρεσίες νομικής συμπαράστασης, οι υπηρεσίες υποστήριξης της οικογένειας εξαρτημένων ατόμων, οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται στα ΠΡΟΚΕΚΑ και οι υπηρεσίες έγκαιρης παρέμβασης για νέους που συλλαμβάνονται για πρώτη φορά με κατοχή μικροποσότητας ουσιών, ώστε να ενταχθούν σε θεραπευτικό πλαίσιο και να μην καταδικαστούν. Φυσικά, σε όλες αυτές τις δομές γίνεται πρόληψη και αντιμετώπιση της υπερδοσολογίας.

Η περαιτέρω ενίσχυση του δικτύου περιλαμβάνει την ίδρυση των 5 κινητών μονάδων εποπτευόμενης χρήσης στην Αθήνα (συνεργασία Δήμου Αθηναίων και ΟΚΑΝΑ), καθώς και τη λειτουργία 1 κινητής μονάδας εποπτευόμενης χρήσης στη Θεσσαλονίκη.

Τα επιτεύγματα αυτά υπερκέρασαν στεγανά που υπήρχαν στην χώρα μας. Πάγια αιτήματα συνανθρώπων μας είτε εξαρτημένων είτε όχι δεν μπορούσαν να ικανοποιηθούν, καθώς δεν υπήρχε το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο ή η απαραίτητη χρηματοδότηση.

Η ολιστική προσέγγιση του Οργανισμού με επίκεντρο τον άνθρωπο στη μείωση της βλάβης έχει απασχολήσει ιδιαίτερα την ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα. Μάλιστα, αρκετές χώρες έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να υιοθετήσουν το μοντέλο του ΟΚΑΝΑ στη χώρα τους, καθώς αποτελεί παρέμβαση πρότυπο. Το μοντέλο του ΟΚΑΝΑ, εξασφαλίζει τη συνέχεια στη φροντίδα και καλύπτει καθημερινά τις ανάγκες των ωφελούμενων του Οργανισμού.

Πόσοι είναι οι εξυπηρετούμενοι/ φιλοξενούμενοι στις δομές (Αθήνα και υπόλοιπη Ελλάδα)

Ο ΟΚΑΝΑ δραστηριοποιείται σε 4 βασικούς πυλώνες, της Πρόληψης, της Μείωσης της Βλάβης, της Θεραπείας και της Κοινωνικής Επανένταξης

Στο πεδίο της πρόληψης, μέσω των 75 Κέντρων Πρόληψης, οι ωφελούμενοι ανέρχονται στους 210.000 σε πανελλαδικό επίπεδο.

Οι υπηρεσίες της μείωσης της βλάβης από τις δομές και υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ, καλύπτουν τις ανάγκες περίπου 20.000 συνανθρώπων μας.

Αναφορικά με τη θεραπεία, τα προγράμματα υποκατάστασης (μεθαδόνη/ βουπρενορφίνη), τα οποία παρέχονται από τις Μονάδες Ολοκληρωμένης Θεραπείας της Εξάρτησης (ΜΟΘΕ) που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια, καλύπτουν μηνιαίως περίπου 7.600 ωφελούμενους. Το 73% των ωφελούμενων ακολουθεί θεραπεία υποκατάστασης με βουπρενορφίνη, ενώ το 27% με μεθαδόνη. Ο ΟΚΑΝΑ διαθέτει και «Στεγνά» Προγράμματα, τα οποία παρέχουν υπηρεσίες μηνιαίως σε περισσότερους από 580 ωφελούμενους.

Τέλος, οι υπηρεσίες της Κοινωνικής Επανένταξης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα καλύπτουν 367 ωφελούμενους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι διογκώθηκε το πρόβλημα της υπερδοσολογίας στην οικονομική κρίση.

Δεν υπάρχει κάποια πληροφορία ή ένδειξη που να δείχνει ότι διογκώθηκε το πρόβλημα της υπερδοσολογίας πανευρωπαϊκά, ή στη χώρα μας. Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι χρήστες ουσιών πεθαίνουν και είναι περισσότεροι οι θάνατοι από υπερδοσολογία.

Το εάν η αιτία θανάτου ενεργών χρηστών είναι αποτέλεσμα συνοδής πάθησης ή νοσήματος ή από άλλο παθολογικό λόγο, αυτό δεν σημαίνει ότι αυξήθηκε η υπερδοσολογία στην οικονομική κρίση.

Την υπερδοσολογία πλέον έχουμε τα εργαλεία να την αντιμετωπίσουμε. Και με τον πρώτο ΧΕΧ, επιτέλους, και με την ναλοξόνη, αλλά και με τις εντατικοποιημένες δράσεις streetwork, ο ΟΚΑΝΑ παρεμβαίνει με όλες τις δυνάμεις του.

Μάλιστα, σήμερα, παρά το γεγονός το γεγονός ότι η ηρωίνη αποτελεί με διαφορά ακόμα την επικρατέστερη ουσία χρήσης, παρουσιάζεται μία πτωτική τάση, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο αριθμός των χρηστών οπιούχων και συνεπακόλουθα και το πρόβλημα της υπερδοσολογίας. Το σημαντικότερο βήμα ωστόσο έχει γίνει και δεν είναι άλλο από τη διεύρυνση του πλαισίου χορήγησης της Ναλοξόνης. Σήμερα το αντίδοτο στο θάνατο είναι διαθέσιμο και δίνει τη δυνατότητα να μηδενίσουμε την απώλεια ανθρώπινης ζωής από υπερδοσολογία.

Η τάση χρήσης τόσο παγκοσμίως, όσο και στην Ελλάδα έχει διαφοροποιηθεί. Νέες ψυχοδραστικές ουσίες έχουν εισέλθει στο πεδίο, ως απόρροια της οικονομικής ή/και υγειονομικής κρίσης των τελευταίων ετών. Παρατηρήθηκε αύξηση στη χρήση διεγερτικών ουσιών, όπως η κοκαΐνη, η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη, αλλά και των νόμιμων ουσιών, όπως το αλκοόλ και ο τζόγος. Επίσης έχει παρατηρηθεί και αύξηση στη χρήση της κάνναβης. Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων ο ΟΚΑΝΑ λειτουργεί τα Πολυδύναμα Κέντρα, όπου αντιμετωπίζουν αυτού του είδους τις εξαρτήσεις και βρίσκονται δίπλα σε όποιον έχει ανάγκη.

Πόσο σημαντικές είναι οι δράσεις στο πεδίο;

Για εμάς στον ΟΚΑΝΑ, μείωση της βλάβης σημαίνει streetwork και άμεση παρέμβαση. Τα στελέχη του ΟΚΑΝΑ που δραστηριοποιούνται στο πεδίο, αποτελούν το πρώτο σημείο επαφής με τον ουσιοεξαρτημένο. Είναι το πρώτο βήμα, ώστε να δημιουργηθεί σχέση και να μπορέσουν να ενημερωθούν και να ενταχθούν σε κάποιο θεραπευτικό πλαίσιο. Η σχέση αυτή με τον θεραπευτή τους, θα τους οδηγήσει στις άλλες υπηρεσίες μείωσης της βλάβης του Οργανισμού και έπειτα στην θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη για όσους το επιλέξουν.

Ποιες είναι οι άλλες αιτίες θανάτου των ΧΕΝ; Τι σχεδιάζεται για την αντιμετώπισή τους;

Εκτός της πιθανότητας λήψης υπερβολικής δόσης κατά τη χρήση, άλλες αιτίες θανάτου των χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών μπορεί να είναι οι λοιμώξεις, οι θρομβώσεις, τα μεταδιδόμενα νοσήματα ή άλλα παθολογικά αίτια, εξαιτίας ενός επιβαρυμένου ιατρικού ιστορικού, τα οποία μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης του ατόμου από βακτηρίδια ή ιούς και να οδηγήσουν στο θάνατο. Αυτά όμως δεν είναι απαραίτητο να σχετίζονται με υπερβολική χρήση.

Η απάντηση του ΟΚΑΝΑ και του Υπουργείου Υγείας όσον αφορά την υπερδοσολογία είναι όπως αναφέραμε η διεύρυνση του πλαισίου της χορήγησης της ναλοξόνης, αλλά και ο Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης.

Επίσης, αναμένεται η λειτουργία και 5 κινητών χώρων εποπτευόμενης χρήσης στην Αθήνα και ενός στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με τους δήμους.

Έτσι, υπάρχει η επιλογή των ενεργών χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών να κάνουν χρήση σε ένα καθαρό περιβάλλον με εποπτεία από πλήρως εξειδικευμένο ιατρονοσηλευτικό και θεραπευτικό προσωπικό που προλαμβάνουν και αντιμετωπίζουν και το ενδεχόμενο υπερδοσολογίας μεταξύ άλλων.

Για τη συνοσσηρότητα των ωφελούμενων, υπάρχουν δομές του ΟΚΑΝΑ, όπως η ΜΑΒΥ όπου οι ωφελούμενοι μπορούν να εξετάζονται για μεταδιδόμενα νοσήματα και να διασυνδέονται με προγράμματα θεραπεία. Επίσης, στις δομές της άμεσης πρόσβασης του Οργανισμού παρέχεται και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ενώ γίνεται και διασύνδεση των ωφελούμενων με δομές υγείας ώστε να αντιμετωπίσουν πιο σοβαρά προβλήματα υγείας που μπορεί να έχουν.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία, ο ωφελούμενος έχει έναν θεραπευτή – σημείο αναφοράς- που εκτός από την εξασφάλιση της πρόσβασής του σε δομές και υπηρεσίες υγείας και θεραπευτικά προγράμματα, αναλαμβάνει και το follow-up του ωφελούμενου για ότι άλλο χρειαστεί.

Υπάρχουν λοιπόν οι θεραπευτικές επιλογές, το ζήτημα είναι οι άνθρωποι αυτοί να μπορούν να είναι ενημερωμένοι και να γνωρίζουν τις επιλογές αυτές. Για αυτό το λόγο ο ΟΚΑΝΑ έχει δώσει βάση στην εντατικοποίηση των δράσεων streetwork όπου καθημερινά στο πεδίο γίνεται ενημέρωση των ωφελούμενων για τις διαθέσιμες δομές και υπηρεσίες του Οργανισμού. Επίσης υπάρχει και η γραμμή 1031 όπου ο κάθε ένας που ενδιαφέρεται να ενημερωθεί μπορεί να καλέσει και να του δοθούν οι απαραίτητες πληροφορίες.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button