11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Πάρκινσον- Ποιος είναι ο ρόλος της διατροφής
Πρόκειται για μια νευρολογική κατάσταση που δεν γιατρεύεται και οφείλεται στα μειωμένα επίπεδα ντοπαμίνης στα βασικά γάγγλια του εγκεφάλου.
Παγκοσμίως 10 εκατ. άνθρωποι πάσχουν από τη νόσο, εκ των οποίων 1.200.000 ασθενείς ζουν στην ΕΕ και 25.000 στην Ελλάδα. Μέχρι το 2030 ο αριθμός των ασθενών με Πάρκινσον προβλέπεται να διπλασιαστεί.
Τα πρώτα συμπτώματα της νόσου είναι το τρέμουλο, η δυσκολία στο περπάτημα, η ακαμψία και σε δεύτερο στάδιο, μπορεί να εκδηλωθούν και ψυχικές διαταραχές. Οι ασθενείς με Πάρκινσον δεν είναι απαραίτητο να ακολουθούν συγκεκριμένη διατροφή, όπως συμβαίνει με άλλες ασθένειες, αλλά η ισορροπημένη διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή απορρόφηση των φαρμάκων.
Παρόλο που στα αρχικά στάδια της νόσου ο εγκέφαλος αποθηκεύει το φάρμακο, σε προχωρημένο στάδιο περιορίζεται η αποθήκευση. Τροφές, όπως το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά, το γάλα και άλλα, περιέχουν αμινοξέα που εμποδίζουν την απορρόφηση της λεβοντόπα, όταν βρεθούν στο έντερο. Αντίθετα, η κατανάλωση φυτικών τροφών δεν επηρεάζει την απορρόφηση.
Πέραν της φαρμακευτικής αγωγής, υπάρχουν και άλλες εκδηλώσεις του Πάρκινσον, που επηρεάζονται από την διατροφή:
Απώλεια οστικής μάζας
Αϋπνίες
Ακούσια απώλεια βάρους
Δυσκοιλιότητα
Αν και τα αποτελέσματα των μελετών, σχετικά με τη διατροφή και την πρόληψη του Πάρκινσον, είναι αντικρουόμενα, η μεσογειακή διατροφή μπορεί να προστατεύσει από τη νόσο.
Πηγή: thecaller.gr