Υπογόνιμος 1 στους 6 ανθρώπους στον κόσμο – Δυσβάσταχτο το κόστος των θεραπειών γονιμότητας
Σημαντικό μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού έρχεται αντιμέτωπο με το πρόβλημα της υπογονιμότητας, σύμφωνα με τη νέα αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το ζήτημα.
Η υπογονιμότητα αφορά το 17,5% του παγκόσμιου πληθυσμού, ήτοι έναν στους έξι ανθρώπους, αναδεικνύοντας την άμεση ανάγκη για πρόσβαση σε προσιτές και υψηλής ποιότητας θεραπείες γονιμότητας για εκείνους που τις έχουν ανάγκη.
Τα ποσοστά υπογονιμότητας κυμαίνονται σε παρόμοια επίπεδα μεταξύ των χωρών υψηλού και χαμηλού εισοδήματος, με συχνότητα που φτάνει το 17,8% του πληθυσμού στις πρώτες και μέσο όρο 16,5% στις τελευταίες.
Η υπογονιμότητα, όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ, είναι μια νόσος του ανδρικού ή του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος, που χαρακτηρίζεται από την αδυναμία επίτευξης εγκυμοσύνης μετά από 12 μήνες ελεύθερων επαφών.
Η υπογονιμότητα συνοδεύεται από σημαντικό στρες, στίγμα, μεγάλη οικονομική επιβάρυνση και επιδρά σημαντικά στην ευεξία του ατόμου αλλά και του ζευγαριού.
Παρά την έκταση του προβλήματος ωστόσο, τα μέσα πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας του παραμένουν δύσκολα διαθέσιμα στην πλειονότητα των πασχόντων, λόγω της περιορισμένη διαθεσιμότητας, του στίγματος και του υψηλού κόστους.
Σήμερα, στις περισσότερες χώρες του κόσμου, το κόστος των θεραπειών υπογονιμότητας επιβαρύνει ως επί το πλείστον το ζευγάρι. Όταν μιλάμε για φτωχές χώρες, η οικονομική επιβάρυνση είναι ακόμα πιο δυσανάλογη.
Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις φτωχοποίησης ατόμων στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτές τις θεραπείες, επισημαίνει η ανακοίνωση του Οργανισμού, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, η αδυναμία πρόσβασης λόγω κόστους, εμποδίζει τους ανθρώπους να λάβουν τη βοήθεια που έχουν ανάγκη.
Καταστροφικές δαπάνες υγείας
“Εκατομμύρια άνθρωποι οδηγούνται σε καταστροφικές δαπάνες υγείας, αναζητώντας λύση στο πρόβλημα της υπογονιμότητας, γεγονός που καθιστά το συγκεκριμένο ζήτημα, θέμα ισότητας”, τόνισε ο Dr Pascale Allotey, Διευθυντής Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Έρευνας στον ΠΟΥ.
” Χρειαζόμαστε καλύτερες πολιτικές και χρηματοδότηση για να βελτιώσουμε την πρόσβαση στη θεραπεία και να προστατεύσουμε τα αδύναμα νοικοκυριά από το να φτωχοποιούνται εξαιτίας αυτής της κατάστασης”, πρόσθεσε.
O Χάρης Χ. Χηνιάδης Γυναικολόγος Αναπαραγωγής, Μέλος Δ.Σ. Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ, Συνιδρυτής του Σωματείου Be-Live, σχολιάζει, αναφερόμενος και στην ελληνική πραγματικότητα:
“Το κόστος αντιμετώπισης της υπογονιμότητας είναι εξαιρετικά υψηλό και για πολλούς συνανθρώπους μας δυσβάσταχτο.
Το ελληνικό κράτος παρέχει μόνο περιορισμένο αριθμό για θεραπείες Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στις κρατικές Μονάδες Υποβοήθησης Αναπαραγωγής και δεν καλύπτει τα έξοδα για τις ιδιωτικές μονάδες, οι οποίες είναι υψηλού επιπέδου, με εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας, τα οποία αποτελούν πόλο έλξης για τα υπογόνιμα ζευγάρια όλης της Ευρώπης.
Αντιθέτως, σε χώρες με μικρότερες οικονομικές δυνατότητες, όπως η Κύπρος, το πρόβλημα της υπογεννητικότητας και υπογονιμότητας αναγνωρίζεται και το κράτος καλύπτει πλήρως τα έξοδα τόσο για τα φάρμακα, όσο και για τις θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης στις ιδιωτικές μονάδες”.
Tο Σωματείο Be-Live
“Το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Be-Live, που γεννήθηκε πριν από μερικά χρόνια, έρχεται να βοηθήσει τα οικονομικά ασθενέστερα, υπογόνιμα ζευγάρια που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το οικονομικό βάρος της μεθόδου και πραγματοποιεί δωρεάν θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας μας έχουν γεννηθεί δεκάδες παιδιά σε όλη την Ελλάδα, αλλά κυρίως στις απομακρυσμένες περιοχές, όπου δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε Μονάδες Εξωσωματικής Γονιμοποίησης”, πρόσθεσε ο κ. Χηνιάδης.
Πηγή: thecaller.gr