Κόσμος

Νέοι ισχυροί σεισμοί 6,4 και 5,8 ρίχτερ στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας-Πληροφορίες για καταρρεύσεις κτιρίων και τραυματισμούς

Δυο νέοι σεισμοί, 6,4 και 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ταρακούνησαν την ήδη πληγωμένη Τουρκία και την Συρία το απόγευμα της Δευτέρας 20/02.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του αρχικού και πιο δυνατού σεισμού που σημειώθηκε στις 19.04 το απόγευμα της Δευτέρας 20/02 και ήταν 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφεται 588 χιλιόμετρα ανατολικά από το Καστελόριζο, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα.

seismos 2002

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και στην Κύπρο, καθώς και σε άλλες περιοχές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Λίβανο, όπου οι πολίτες βγήκαν έντρομοι στους δρόμους.

Τρία λεπτά αργότερα, στις 20.07 τοπική ώρα, σημειώθηκε σεισμός 5,8 Ρίχτερ στο Σαμαντάγ της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, επικράτησε πανικός στην περιοχή, με τους σεισμοπαθείς να βγαίνουν πανικόβλητοι από τις σκηνές, καθώς φοβήθηκαν ενδεχόμενες πτώσεις δέντρων, ενώ υπάρχουν και αναφορές για τραυματίες.

Όπως αναφέρθηκε, τα κτίρια που υπέστησαν ζημιές στους πρώτους σεισμούς κατέρρευσαν και σκόνη κάλυψε την περιοχή.

Μετά από αυτούς τους σεισμούς, η Τούρκικη Διεύθυνση Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί τους κατοίκους να μην εισέλθουν στα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές.

«Μην εισέρχεστε στις κατεστραμμένες κατασκευές στη μετασεισμική περιοχή. Μην μένετε γύρω από επικίνδυνα κτίρια. Ενημερωθείτε από επίσημες πηγές για ακριβείς πληροφορίες», ανέφερε η ανακοίνωση.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button