Αλιβιζάτος: «Υπάρχει λύση για να μην κατέβει κόμμα με υποψήφιο τον Κασιδιάρη– Η κυβέρνηση το σκέφτεται σοβαρά»
Τη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, σύμφωνα με την οποία η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα να ενημερώνει πολίτες για τυχόν παρακολούθησή τους για λόγους εθνικής ασφάλειας και τις σφοδρές αντιδράσεις που έχει προκαλέσει, κλήθηκε να σχολιάσει ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Αλιβιζάτος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.
«Η ένστασή μας στη γνωμοδότηση του κυρίου Ντογιάκου έχει μία βασική θέση. Το Σύνταγμα ορίζει ότι τη διασφάλιση του απορρήτου την αναθέτει στην ΑΔΑΕ. Ο κύριος Ντογιάκος λέει ότι δεν την αναθέτει εν λευκώ. Ο νομοθέτης είναι εκείνος ο οποίος θα προσδιορίσει πώς θα γίνει αυτή η διασφάλιση», δήλωσε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου.
«Το θέμα είναι ότι το τραβάει παραπέρα και λέει ότι η ΑΔΑΕ δεν πρέπει να ελέγξει εφόσον πρόκειται για θέμα εθνικής ασφάλειας. Η γνωμοδότηση του κ. Ντογιάκου λέει ότι η ΑΔΑΕ δεν μπορεί να προβεί στον σχετικό έλεγχο ύστερα από καταγγελία. Εμείς λέμε ότι η Αρχή οφείλει να ελέγξει, να διαπιστώσει αν όντως συντρέχουν οι λόγοι της παρακολούθησης του οποιουδήποτε. Συγχέοντας την ενημέρωση του ενδιαφερόμενου και τη διεξαγωγή του ελέγχου, ο κ. Ντογιάκος ουσιαστικά καταργεί το Σύνταγμα», συνέχισε ο Νίκος Αλιβιζάτος σχετικά με την «επίμαχη» γνωμοδότηση που έχει σηκώσει σφοδρές αντιδράσεις.
Σε ερώτηση για την αναφορά του εισαγγελέα για πιθανή άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον και μελών της ΑΔΑΕ, ο ομότιμος καθηγητής είπε ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είναι μία εκρηκτική προσωπικότητα που πολλές φορές ο λόγος του δεν συνάδει με τη θέση του, αποδίδοντας σε αυτό το στοιχείο του χαρακτήρα του κάποιες εκφράσεις της γνωμοδότησης. «Δεν είναι δυνατόν να απευθύνεσαι σε ένα άλλο όργανο του κράτους που το προβλέπει και αυτό το Σύνταγμα και να του λέει κοίτα να δεις ή συμμορφώνεστε ή ενδεχομένως επιφυλάσσομαι να ασκήσω διώξεις για κατασκοπία ή τέτοιου είδους αδικήματα», συμπλήρωσε.
Τέλος, αναφερόμενος στη δυνατότητα που η ισχύουσα νομοθεσία παρέχει σε μέλη της Χρυσής Αυγής να πολιτευτούν νομότυπα, αν και έχουν καταδικαστεί, ο Νίκος Αλιβιζάτος αναφέρθηκε στο άρθρο 51 του Συντάγματος που αναφέρει στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων μετά από αμετάκλητη καταδίκη.
Αυτό δεν σημαίνει εντούτοις ότι δεν μπορείς να κάνεις τίποτα μέχρις ότου γίνει αμετάκλητη απόφαση. Μπορείς να τους αφαιρέσεις αυτή τη δυνατότητα. Η λύση την οποία εγώ και άλλοι συνάδελφοι έχουμε προτείνει είναι να μην επιτραπεί σε ένα σχήμα – κόμμα είτε τη Χρυσή Αυγή, η οποία δεν έχει διαλυθεί, είτε ένα καινούργιο “οι Έλληνες” του Κασιδιάρη, εφόσον περιλαμβάνει στους συνδυασμούς του πρόσωπα καταδικασμένα, ακόμη και χωρίς αμετάκλητη απόφαση, να ανακηρύσσονται οι συνδυασμοί. Για παράδειγμα ο κύριος Κασιδιάρης θα μπορεί να κατέβει ανεξάρτητος και κανένας δεν μπορεί να τον εμποδίσει. Όμως μπορείς να εμποδίσεις να κατέβει ένα κόμμα στο οποίο ο ίδιος θα είναι υποψήφιος και έχω ενδείξεις ότι η κυβέρνηση σκέφτεται σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο», εξήγησε.
Πηγή: thecaller.gr