Ελλάδα

Νίκος Δένδιας: Πληροφορίες ότι χτύπησε σοβαρά σε μύτη και δόντια μετά την ορθοστατική υπόταση-Έφυγε εσπευσμένα από το Άγιο Όρος

Πληροφορίες ότι χτύπησε σοβαρά σε μύτη και δόντια ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά το λιποθυμικό επεισόδιο που είχε νωρίς το πρωί της Πέμπτης 29/12 στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος, στο Άγιο Όρος, κατόπιν επεισοδίου ορθοστατικής υπότασης, μεταφέρει το voria.gr

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας, λίγο μετά τις 7 το πρωί, ο κ. Δένδιας αισθάνθηκε αδιαθεσία και λιποθύμησε, με αποτέλεσμα να πέσει στο δάπεδο και να χτυπήσει σοβαρά στη μύτη και στα δόντια, σύμφωνα με το Voria.gr.

Στη Μονή σήμανε συναγερμός και ο κ. Δένδιας δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες από τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας Αγίου Όρους. Άμεσα κλήθηκε ελικόπτερο προκειμένου να παραλάβει τον υπουργό Εξωτερικών και να τον μεταφέρει στην Αθήνα.

Η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει καμία ανησυχία και σύμφωνα με πληροφορίες το επεισόδιο ήταν ορθοστατικής υπότασης.

Το πρόγραμμα της σημερινής ημέρας του υπουργού ματαιώνεται -επρόκειτο μετά τη Μονή Ξενοφώντος να μεταβεί στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου.

Σημειώνεται ότι η διήμερη επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Αθωνική Πολιτεία ξεκίνησε επεισοδιακά χθες, καθώς το ελικόπτερο που τον μετέφερε δεν μπόρεσε να προσγειωθεί στο ελικοδρόμιο των Καρυών, ούτε σε εκείνο της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, έτσι η αποστολή κατέβηκε στην Ιερά μονή Μεγίστης Λαύρας.

Τι είναι η ορθοστατική υπόταση και που οφείλεται

Ορθοστατική υπόταση ορίζουμε την πτώση της διαστολικής αρτηριακής πίεσης < 10 mm Hg στα πρώτα 3 λεπτά από την έγερση ή και πτώση κατά 20 mm Hg της συστολικής.

Η ορθοστατική υπόταση είναι το κλινικό αποτέλεσμα της αποτυχίας των ρυθμιστικών-προσαρμοστικών μηχανισμών ελέγχου της αρτηριακής πίεσης σε όρθια θέση (ορθοστατική πίεση).

Στους υπεύθυνους ρυθμιστικούς παράγοντες περιλαμβάνονται οι τασεοϋποδοχείς της καρδιάς, ο φυσιολογικός όγκος αίματος και οι μηχανισμοί άμυνας κατά του λιμνάζοντος αίματος στα φλεβικά αγγεία.

Εμφανίζεται με συμπτώματα ζάλης, αστάθειας και θολώσεως της όρασης με την αλλαγή θέσης ενός ατόμου από την κατακεκλιμένη στην όρθια θέση. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν την κόπωση, τον ίλιγγο, τη σύγχυση, την κεφαλαλγία και την αυχεναλγία (πόνος στον αυχένα).

Η πιο συχνή αιτία ορθοστατικής δυσανεξίας είναι το λιποθυμικό επεισόδιο, το αιφνίδιο, δηλαδή, επεισόδιο υπότασης και απώλειας συνείδησης σε ένα κατά τα άλλα υγιές άτομο με φυσιολογική λειτουργία τασεοϋποδοχέων.

Αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση ενός λιποθυμικού επεισοδίου αποτελούν συνήθως ο οφειλόμενος, π.χ., φόβος, η δυσφορία σε θεραπεία με ενέσεις ή αιμοληψία.

Ακόμη μία αιτία με κοινή συχνότητα εμφάνισης όσο και η ορθοστατική υπόταση αποτελεί το Σύνδρομο Ορθοστατικής Ταχυκαρδίας (ΣΟΤ), χαρακτηριζόμενο από ορθοστατική δυσανεξία επιπλεγμένη με ορθοστατική ταχυκαρδία.

Στη θεραπεία της ορθοστατικής υπότασης συμμετέχουν φάρμακα, όπως η φθοριοκορτιζόνη, αγγειοσυσπαστικοί παράγοντες, συνδυασμένοι με παράγοντες αντιμετώπισης των ορθοστατικών ελλειμμάτων, όπως θεραπεία με ώσεις (ποσότητες) υγρών και φυσικών χειρισμών, ειδικά σε περιόδους αυξημένου στρες συμβάλλουν στην επίτευξη ρύθμισής της.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button