Ελλάδα

Σεισμός στην Εύβοια – Λέκκας: Καμία σχέση ο σημερινός σεισμός με την προηγούμενη σεισμική δραστηριότητα

Ο σεισμός 4,9 ρίχτερ στα Ψαχνά, στην Εύβοια, στις 14.24 το μεσημέρι της Τετάρτης 28/12 ταρακούνησε και την Αττική, με πολλούς να ανησυχούν και να αναστατώνονται.

Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας μίλησε στο MEGA και την εκπομπή Live News δίνοντας τη δική του εκτίμηση για τον σεισμό 4,9 ρίχτερ στην Εύβοια.

«Η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου μόλις ολοκλήρωσε τις εργασίες και κατέληξε σε ένα πόρισμα που έχει σταλεί στον αρμόδιο υπουργό…

Δεν μπορώ να πω πολλά για το πόρισμα, εκείνο το οποίο μπορώ να πω είναι πως μέσα από μία συντεταγμένη διαδικασία εκφράζουμε κάποια θετική άποψη για την σεισμική διέγερση και αυτό είναι μία ομόφωνη απόφαση και δίνονται οι κατευθύνσεις για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό», δήλωσε ο κ. Λέκκας.

Πάντως, ο ίδιος τόνισε πως η σημερινή σεισμική δόνηση δεν έχει σχέση με την εστία των προηγούμενων σεισμών που έχουν εκδηλωθεί προσφάτως στην Εύβοια.

«Είχαμε να κάνουμε με ένα ρήγμα που δεν ήταν γνωστό και με μία σεισμική δραστηριότητα που εξελίχθηκε μέσα στο διάστημα των 20 ημερών και η σημερινή δραστηριότητα δεν έχει καμία σχέση με την προηγούμενη σεισμική δραστηριότητα, γιατί είναι σε ένα τελείως διαφορετικό σεισμοτεκτονικό καθεστώς», εξήγησε ο κ. Λέκκας.

Εξάλλου, λίγο αργότερα, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λέκκας εκτίμησε ότι «όλα βαίνουν καλώς και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» μετά τον σημερινό σεισμό 4,9 Ρίχτερ στα Ψαχνά, όπως κατέληξε η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου.

«Όλα εξελίσσονται ομαλά εκτίμησε η επιτροπή» προσέθεσε ο κ. Λέκκας ενώ σημείωσε ότι δεν καταλήξαμε “αν ήταν ο κύριος σεισμός”, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι “η φύση θα αποφασίσει γι’ αυτό”.

Ανέφερε ακόμη ότι η επιτροπή αποφάσισε να ξεσκονίσει λίγο τα σχέδια ετοιμότητας για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button