Εύα Καϊλή: Καθαίρεση από την αντιπροεδρία της Ευρωβουλής πρότεινε η Διάσκεψη των Προέδρων
Ομόφωνη απόφαση από τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων το Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι θα πρέπει να αφαιρεθούν από την Εύα Καϊλή οι ρόλοι της ως αντιπρόεδρος αφού η Ελληνίδα και άλλοι αντιμετώπισαν ποινικές διώξεις για ισχυρισμούς ότι λαμβάνουν μετρητά και δώρα από το Κατάρ.
Η πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα είπε στην αίθουσα στις Τρίτη που η ολομέλεια της Ευρωβουλής θα ψηφίσει αργότερα την Τρίτη και θα πάψει να είναι μία από τους 14 αντιπροέδρους της συνέλευσης εάν υπάρχει πλειοψηφία δύο τρίτων για τη λήξη της θητείας της.
«Η Διάσκεψη των Προέδρων ομόφωνα αποφάσισε σήμερα να προτείνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την πρόωρη παύση των αρμοδιοτήτων της Εύας Καϊλή», ανακοίνωσε συγκεκριμένα η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.
Σήμερα στη 1:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία στην Ολομέλεια, κατά την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αποφασίσει για την παύση των αρμοδιοτήτων της Εύας Καϊλή.
Σύμφωνα με τον κανονισμό, χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων των ψηφισάντων, που αποτελεί ταυτόχρονα την πλειοψηφία των βουλευτών που απαρτίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σημειώνεται ότι Βάσει του Άρθρου 21 του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Διάσκεψη των Προέδρων μπορεί, αποφασίζοντας με πλειοψηφία τριών πέμπτων των ψηφισάντων, που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον τρεις πολιτικές ομάδες, να προτείνει στην Ολομέλεια τον τερματισμό της θητείας του Αντιπροέδρου, ακόμα και του ίδιου του Προέδρου ή οποιουδήποτε άλλου αξιωματούχου που έχει εκλεγεί στο Κοινοβούλιο, όταν θεωρεί ότι ο εν λόγω βουλευτής έχει υποπέσει σε σοβαρό παράπτωμα.
4 μήνες ερευνών
Η υπόθεση του Κατάρ («Κατάρ-gate»), με την εμπλοκή της Ελληνίδας Ευρωβουλευτή δημιουργεί ισχυρούς τριγμούς στο ευρωπαϊκό εποικοδόμημα.
Με την Εύα Καϊλή να βρίσκεται στον πυρήνα του πολιτικού θρίλερ, το πρώτο προδικαστικό σκέλος της υπόθεσης θα κριθεί την Τετάρτη. Τότε, ο δικαστής θα αποφασίσει αν θα προφυλακιστεί ή όχι έως ότου ξεκινήσει η δίκη. Υπενθυμίζεται, ότι το βελγικό δίκαιο έχει σημαντικές διαφοροποιήσεις από το ελληνικό, μια τέτοια σημαντική είναι το καθεστώς της προφυλάκισης.
Εν τω μεταξύ, στην υπόθεση επανήλθε χθες με περισσότερες λεπτομέρειες και η Εισαγγελία του Βελγίου, γνωστοποιώντας πως η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και πάνω από τέσσερις μήνες, για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ενώ συνεχίζεται.
«Αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατασχέθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία: 600.000 ευρώ στο σπίτι ενός υπόπτου, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε βαλίτσα που βρισκόταν σε δωμάτιο ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες και περίπου 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», αναφέρει η ανακοίνωση, «φωτογραφίζοντας» τους Αντόνιο Παντζέρι και Εύα Καϊλή.
Εξαιτίας αυτού, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής αναμένεται να βρεθεί αύριο ενώπιον των ανακριτικών Αρχών, προκειμένου να αποφασιστεί αν θα κριθεί προφυλακιστέα μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης της (σε 1-1,5 χρόνο) ή θα αφεθεί ελεύθερη υπό όρους κι ενώ νέα τροπή παίρνουν οι έρευνες για τη δραστηριότητά της τις τελευταίες ώρες και στην Αθήνα.
Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης διέταξε χθες τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της κ. Καϊλή, του συζύγου της, των γονέων και των άμεσων συγγενικών της προσώπων (λχ. Αδελφών), προκειμένου να εντοπιστούν, αν τυχόν υπάρχουν, χρηματικά ποσά και δώρα που μπορεί να συνδέονται με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, μετά από τις τελευταίες εξελίξεις στις Βρυξέλλες.
Στο στόχαστρο των ελληνικών Αρχών έχει τεθεί ακόμη εταιρεία που δημιουργήθηκε πριν ένα μήνα με αντικείμενο την εμπορία και εκμετάλλευση ακινήτων, η οποία εντοπίστηκε από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος στο όνομα της Εύας Καϊλή και του συζύγου της. Η εταιρεία έχει έδρα στο Κολωνάκι και την οδό Σκουφά και ήδη δεσμεύθηκε, ενώ πραγματοποιείται έλεγχος για την εν γένει δραστηριότητα της.