Κόσμος

Εύα Καϊλή: Το σκάνδαλο διαφθοράς με πρωταγωνιστή το Κατάρ – Ερευνάται και ο σύντροφός της σύμφωνα με βελγικά ΜΜΕ

Ένα σκάνδαλο διαφθοράς αποκαλύφθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, με ελληνικές-μάλιστα- προεκτάσεις, καθώς σε αυτό φέρεται να εμπλέκεται η ευρωβουλευτής –άρτι διαγραφείσα από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ – Εύα Καϊλή.

Όπως έχει γίνει γνωστό, η αστυνομία της βελγικής πρωτεύουσας έχει ήδη ερευνήσει 16 σπίτια και έχει κάνει 4 προσαγωγές καθώς υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι το Κατάρ επιχείρησε να επηρεάσει οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις.

Η έρευνα αφορά μεταξύ άλλων, πράξεις «διαφθοράς» και «ξεπλύματος χρήματος» στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της εισαγγελίας.

Σύμφωνα με επιπλέον πληροφορίες, πρόσωπα ενδιαφέροντος στην έρευνα θεωρούνται και οι κοινοβουλευτικοί βοηθοί, ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι δραστηριοποιούνται στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μεταξύ των προσαχθέντων φέρεται πως είναι η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, σύμφωνα με βελγικά ΜΜΕ.

Η ίδια, εξάλλου, τέθηκε εκτός του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με απόφαση του πρόεδρου του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη, σε συνέχεια των ανωτέρω εξελίξεων.

«Θα μπορούσε επίσης να εμπλέκεται και η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. “Έγινε έρευνα στο σπίτι της Ελληνίδας Σοσιαλδημοκράτισσας Εύας Καϊλή, αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο σύντροφός της εντοπίστηκε το πρωί. Και οι δύο βρίσκονται υπό έρευνα για διαφθορά» δημοσιεύει σχετικά η Βελγική Le Soir.

«Το σκάνδαλο, εν τω μεταξύ, είναι πιθανό να διευρυνθεί: το βράδυ, διέρρευσε η είδηση από το Βέλγιο ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, αντιπρόεδρος της Συνέλευσης του Στρασβούργου, είναι μεταξύ εκείνων που βρίσκονται υπό έρευνα. Ο Pierantonio Panzeri φέρεται να είναι συνεργάτης του επιτελείου του Καϊλή, το σπίτι της οποίας συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που ερευνήθηκαν από τη δικαιοσύνη» αναφέρει σχετικά η Ιταλική Corriere della Sera.

Το χρονικό της υπόθεσης

Στην ουσία, τώρα, της υπόθεσης για μήνες Βέλγοι ερευνητές «υποπτεύονταν ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή/και σημαντική στρατηγική θέση» εντός αυτού του οργάνου.

Η χώρα αυτή είναι το Κατάρ, που επιχείρησε ανάμειξη σε ευρωπαϊκές υποθέσεις, χρηματίζοντας αξιωματούχους, με φόντο το Μουντιάλ του 2022, που διεξάγεται αυτή την περίοδο.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα έχει κατηγορηθεί για παραβιάσεις ανθρώπινων και εργασιακών δικαιωμάτων, που έγιναν ακόμη πιο έντονες εν όψει του Μουντιάλ.

Πηγή: thecaller.gr

Back to top button