Σάλος με κέντρα αισθητικής που κάνουν μπότοξ και άλλες ενέσιμες θεραπείες
Στη διασπορά φαινομένων εκμετάλλευσης στον χώρο των επεμβάσεων ομορφιάς και υγείας εστιάζει, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ), Ιωάννης Μπάρκης.
Ολόκληρη η τοποθέτηση του Ιωάννη Μπάρκη έχει ως εξής:
«Η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ) έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί δημόσια για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της Αισθητικής Δερματολογίας, ένας κλάδος, βασικός πυλώνας της ειδικότητας της Δερματολογίας, που αντιμετωπίζει ή προλαμβάνει παθήσεις αισθητικής φύσεως, για παράδειγμα τη φωτογήρανση, την βελτίωση ατελειών προσώπου και σώματος, όπως λιποδυστροφίες, χαλάρωση, ρυτίδες, ουλές ακμής, ανεπιθύμητη τριχοφυΐα, αλωπεκία κ.ά. Δυστυχώς σήμερα στον συγκεκριμένο χώρο επικρατεί αναρχία, αυθαιρεσία και ιδιαίτερη κερδοσκοπία λόγω της αυξανόμενης ενασχόλησης με το αντικείμενο αυτό μη ιατρών αλλά και ιατρών άνευ ειδικότητας, ή ακόμα και ιατρών με ειδικότητες που δεν έχουν την ανάλογη εκπαίδευση στο γνωστικό αντικείμενο της Δερματολογίας και της Πλαστικής Χειρουργικής, ειδικότητες που δικαιούνται απόλυτα να ασχολούνται με τα αισθητικά προβλήματα του δέρματος».
«Η συνθήκη αυτή, του να εφαρμόζονται δηλαδή ιατρικές πράξεις και θεραπευτικά πρωτόκολλα σε επιχειρήσεις με τον ανύπαρκτο και μη αναγνωρισμένο τίτλο Ιατρικής Αισθητικής, όπως επίσης σε κέντρα αισθητικής, κομμωτήρια, “νυχάδικα”, κ.λπ. εκτός από το αμφιβόλου αισθητικής αποτέλεσμα αποτελεί και ουσιαστικό κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία, την οποία εμείς ως γιατροί οφείλουμε να προασπίσουμε. Η ανάγκη για βελτίωση των αισθητικών προβλημάτων, που οδηγεί τους ανθρώπους σε αναζήτηση λύσεων και πράξεων που περιλαμβάνει η Αισθητική Δερματολογία, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δίνει έναυσμα για ευτελή ανταγωνισμό με διαφήμιση, με προσφορές και με οικονομικά «πακέτα», που έχουν επιπτώσεις στην ποιότητα και στην αξιοπιστία των παρεχόμενων υπηρεσιών».
«Σε πρόσφατα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ αναφέρεται πως διάφοροι μη ιατροί εκτελούν θεραπευτικές ή αισθητικές πράξεις αποσπώντας από τους προσερχομένους ασθενείς μεγάλα χρηματικά ποσά (π.χ. “Συνταξιούχος αστυνομικός έπεσε θύμα απάτης για θεραπεία λεύκης από κέντρο αισθητικής, του πήραν μισό εκατομμύριο ευρώ”, “«Πόλεμος» για τα μπότοξ – Απαγωγές και ξύλο μεταξύ κλινικών για… τη χρυσή λίστα των πελατών”, “«Πόλεμος» για τα μπότοξ: Πωλούσαν θεραπεία με €99 μαζεύοντας χιλιάδες πελάτες”). Όταν δε όλοι οι παραπάνω μη ιατροί ή μη εξειδικευμένοι ιατροί προσχωρούν και πέραν της αισθητικής, σε θεραπείες κλινικής δερματολογίας, όπως θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων, ακμής, ανεπιθύμητης τριχοφυΐας ορμονολογικής αιτιολογίας, ανδρογεννητικής και διάχυτης αλωπεκίας, κ.λπ. τότε έχουμε να κάνουμε με επικίνδυνες ενέργειες σε βάρος της δημόσιας υγείας».
«Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι τέτοια φαινόμενα τείνουν να λάβουν ανησυχητικές διαστάσεις και εφιστούμε επιτακτικά την προσοχή του κοινού να μην παρασύρεται και να απευθύνεται στον προσωπικό του δερματολόγο. Συστήνεται για την αποφυγή εξαπάτησής του να εξακριβώνεται η άδεια του ιατρείου ή της ιατρικής εταιρείας, που πρέπει να είναι πιστοποιημένη από τον οικείο Ιατρικό Σύλλογο και να μην ξεχνά ότι η Δερματολογία- Αφροδισιολογία είναι η αναγνωρισμένη ιατρική ειδικότητα για τη διάγνωση, τη θεραπεία και την αντιμετώπιση των προβλημάτων του δέρματος. Είναι αναγκαίο να ενώσουμε όλοι τη φωνή μας, δημοσιογράφοι και γιατροί, για να ενημερώσουμε τον κόσμο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και κατ’ επέκταση να τον
προφυλάξουμε».
Πηγή: thecaller.gr